Op de moderne werkvloer is kennisdelen je kracht

Nieuwe media en technologieën maken het mogelijk dat elke medewerker aan een netwerk verbonden is en ze zo met elkaar kunnen samenwerken, zonder fysiek met elkaar verbonden te zijn. Door gebruik te maken van flexibele werkschema’s en communicatietools kunnen werknemers steeds vaker zelf kiezen wanneer en waar ze werken. Deze nieuwe vormen van werken worden ook wel flexibele werkregelingen genoemd. Door flexibele werkomstandigheden zijn werknemers in staat om op een andere manier te werken, wat invloed kan hebben op de samenwerking tussen collega’s onderling en de algehele tevredenheid van medewerkers.

Het blijkt dat flexibele werkomstandigheden geen negatieve invloed hebben op het vertrouwen in collega’s. Medewerkers die gebruik maken van flexibele werkomstandigheden krijgen vanuit hun werkgever het vertrouwen om thuis te werken waarmee een signaal afgegeven wordt dat werknemers worden gewaardeerd wanneer zij gebruik maken van dit beleid. Waarschijnlijk reageren andere medewerkers daardoor ook positief op hun collega’s die gebruik maken van deze flexibele werkomstandigheden.

Daarnaast blijkt dat wanneer medewerkers vertrouwen hebben in hun collega’s dit een positieve invloed heeft op het delen van kennis tussen medewerkers onderling. Werknemers die elkaar vertrouwen voelen zich namelijk vrij om kennis met elkaar te delen. Dit is voor organisaties van belang omdat het vertrouwen tussen collega’s onderling zorgt voor meer kennisdelen en wanneer vervolgens voldoende kennis wordt gedeeld kan dit uiteindelijk weer voor meer vertrouwen tussen collega’s zorgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s