Creativiteit op de hedendaagse werkvloer

Creativiteit is essentieel voor het succes en voortbestaan van organisaties. Om creativiteit te waarborgen dient zowel interne als externe communicatie gestroomlijnd te worden. Door het nieuwe werken veranderen de werkomgeving en werkomstandigheden constant, wat van invloed is op werknemerstevredenheid. Daarnaast verandert het communicatieklimaat in organisaties door veranderingen in de werkomgeving. Dit beïnvloedt de werknemerstevredenheid, wat doorslaggevend is voor individuele creativiteit.

Een hoge werknemerstevredenheid heeft een positieve invloed op de individuele creativiteit van medewerkers. Een verklaring voor dit positieve verband wordt beredeneerd vanuit de gedachte dat sociale interacties van belang zijn voor werknemerstevredenheid en dat dit leidt tot meer participatie in de organisatiecultuur. Wanneer medewerkers positieve feedback of ondersteuning voor hun initiatieven krijgen van leidinggevenden, dan ervaren deze werknemers een hogere tevredenheid. Deze participatie zorgt er vervolgens voor dat werknemers zich comfortabel voelen met de normen en waarden van de organisatie en dat zij zich betrokken voelen bij de organisatie. Dit is uiteindelijk een goede basis voor het vergroten van de individuele creativiteit.

Ook blijkt dat zowel een open communicatieklimaat als flexibele werkomstandigheden een positieve invloed hebben op werknemerstevredenheid. Deze positieve invloed van een open communicatieklimaat op werknemerstevredenheid kan verklaard worden doordat de kenmerken van een open communicatieklimaat, waaronder openheid vanuit leidinggevenden en eerlijkheid vanuit zowel collega’s als leidinggevenden, invloed hebben op de tevredenheid van werknemers. Het is voor managers die een open communicatieklimaat nastreven belangrijk om deze kenmerken hoog in het vaandel te hebben staan. Dit zal zorgen voor werknemerstevredenheid dat, zoals eerder beschreven, een belangrijk onderdeel uitmaakt van organisatorische successen. Tevreden werknemers participeren namelijk actiever in de organisatiecultuur waardoor ze meer gaan handelen naar de normen en waarden van de organisatie en zo bijdragen aan successen.  Een verklaring voor het positieve verband tussen flexibele werkomstandigheden en werknemerstevredenheid kan verklaard worden doordat flexibele werkomstandigheden ervoor zorgen dat werknemers meer ademruimte krijgen. Zoals eerder beschreven zorgt dit voor een gezondere en minder stressvolle werkomgeving wat leidt tot een hogere werknemersbetrokkenheid en hogere werknemerstevredenheid. Dit hangt samen met de positievere emotionele band en sociale interacties die uit deze associatie voortvloeien en die van invloed zijn op algemene werknemerstevredenheid.

Het is voor organisaties van belang om flexibele werkomstandigheden te faciliteren en een open communicatieklimaat te creëren, zodat werknemers meer tevreden zijn. Tevreden werknemers zijn namelijk creatiever, wat cruciaal is voor organisatiesucces. Om creativiteit dus te waarborgen is het belangrijk om interne en externe communicatie in organisaties te stroomlijnen, waarbij gedoeld wordt op het faciliteren en creëren van communicatieve factoren als een open communicatieklimaat en flexibele werkomstandigheden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s