Media-aandacht voor organisaties

Ik heb al eerder een blogpost gewijd aan de invloed van nieuwsmedia, omdat dit een belangrijk onderwerp is wanneer je kijkt naar de relatie tussen mediaberichtgeving en bedrijfsreputatie. Organisaties beschouwen namelijk het behalen, realiseren en behouden van hun reputatie als een belangrijke pijler onder hun succes. Een bedrijf dat een goede reputatie heeft opgebouwd kan een hogere productprijs instellen, medewerkers werven, lagere marktkosten creëren en – wellicht het belangrijkste – sneller investeerders aantrekken.

Reputatie is voor organisatie heel belangrijk en wordt steeds serieuzer genomen, omdat diverse factoren de reputatie kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld van een externe factor die consumenten beïnvloedt is berichtgeving vanuit de media. De media kunnen op verschillende manieren de perceptie van het publiek tegenover organisaties beïnvloeden.

De mate waarin media in hun berichtgeving aandacht besteden aan een bepaalde organisatie is aantoonbaar gerelateerd aan de bedrijfsreputatie van deze organisatie. Daarnaast oefent een combinatie van berichtgeving vanuit media en persberichten vanuit organisaties de meeste invloed uit op deze reputatie. Ook blijkt dat wanneer media positieve issues van een organisatie bespreken, dit de bedrijfsreputatie ten goede komt. Daartegenover staat dat negatieve issues van een bedrijf die door de media worden besproken voor een negatieve beïnvloeding van de bedrijfsreputatie zorgen. Tot slot blijkt dat wanneer mediaberichten over onderwerpen gaan waar het publiek slechts beperkte toegang tot heeft, dit een positief effect heeft op de bedrijfsreputatie.

Nieuwsmedia hebben – bewust en onbewust – een machtige positie in het maken of breken van de reputatie van bedrijven. Het is dus belangrijk voor organisaties dat zij op een positieve manier in het nieuws komen om zo hun reputatie te beschermen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s