Het gevaar dat product placement heet

De acteurs van Goede Tijden Slechte Tijden eten als tussendoortje snoep van het merk Haribo, omdat ze het lekker vinden? Of omdat dit een slimme manier van reclame maken is? De laatste jaren zoeken adverteerders steeds vaker naar creatieve manieren om hun producten bij consumenten onder de aandacht te brengen. Consumenten zetten zich steeds meer af tegen reclames, waardoor adverteerders zich genoodzaakt voelen om nieuwe strategieën toe te passen. Product placement is een voorbeeld van zo’n nieuwe strategie.

Eind vorig jaar gaf Sophie Boerman een gastcollege op de Universiteit van Amsterdam over consumentenreacties op gesponsorde inhoud. Zij gaf aan dat het integreren van producten in een niet commerciële context door adverteerders steeds vaker voorkomt. Niet alleen in televisieprogramma’s, maar ook in films of op social media en blogs. Volgens veel onderzoekers zal het gebruik van product placement de aankomende jaren alsmaar meer gaan toenemen.

Hoewel in Europese wetgeving is vastgesteld dat in programma’s of films kenbaar gemaakt moet worden wanneer gebruik is gemaakt van product placement, proberen veel adverteerders deze wetten op sociale media of blogs te omzeilen. Op sociale media en blogs is het verplicht aan te geven wanneer gebruik wordt gemaakt van een ‘advertorial’, maar ik merk dat dit de laatste tijd steeds minder gebeurt. Hierdoor hebben veel mensen niet door dat producten met een commercieel doel zijn geïntegreerd in bijvoorbeeld blogposts. Bloggers moeten altijd eerlijk zijn op hun blog en socialmediakanalen wanneer zij producten onder de aandacht brengen, dat is wel zo netjes naar lezers/volgers toe!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s