Planning voor tentamens

De tentamenperiode zit er weer voor veel studenten, waaronder voor mijzelf, aan te komen. Een van de lastigste taken is om een planning te maken voor het leren van deze tentamens. Hoewel iedereen op een andere manier leert, en daardoor niet alle tips voor iedereen even goed zullen werken, dragen onderstaande tips hopelijk bij aan het maken van een effectieve planning.

Plan veel rustmomenten in voor jezelf. Een hele dag geconcentreerd leren, en ook nog eens alle stof onthouden, is bijna niet te doen. Plan daarom momenten in, zodat je even kan ontspannen en niet aan de tentamenstof hoeft te denken. Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen de meeste informatie opnemen als je korte leermomenten hebt. Het effectiefst is om driekwartier tot een uur te leren en om vervolgens tien minuten tot een kwartier een pauze te nemen.

Daarnaast blijkt uit ander onderzoek dat onze hersenen ’s ochtends het meest zware werk kunnen verrichten. Zo kun je rond 10.00 uur ’s ochtends het effectiefst leren. In de middag kunnen onze hersenen het snelst informatie verwerken, waardoor je rond 16.00 uur het best lange stukken tekst zoals artikelen kunt samenvatten. Na de lunch zijn onze hersenen minder actief, waardoor je bijvoorbeeld ‘doe-dingen’ kunt doen in plaats van tentamenstof in je hoofd te stampen.

Maak je planning niet te strak, maar plan een taak ongeveer 1,5x de tijd die je denkt nodig te hebben. Zo raak je niet in de stress als het leren uitloopt. Het belangrijkste is dat je een planning steeds bijstelt waar dat nodig is, zodat je deze planning niet zal “opgeven” als je achter raakt.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ellie schreef:

    Bedankt voor de tips

    1. susannelooij schreef:

      Graag gedaan, hopelijk kun je ze zelf toepassen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s