Welke macht heeft de media?

Je staat er vaak niet bij stil, maar media spelen, soms bewust maar voornamelijk onbewust, een belangrijke rol in het in stand houden van culturele ongelijkheden in onze samenleving. Journalisten presenteren namelijk een bepaalde kijk op de wereld en laten daarmee een dominante ideologie als vanzelfsprekend zien. Ze proberen hiermee weer te geven hoe onze samenleving in elkaar zit. Het gevaar hiervan is, dat op deze manier journalisten ervoor zorgen dat de kijk van individuen op de samenleving aangetast wordt en dat mensen deze gepresenteerde dominante ideologie overnemen. Daardoor blijven tegenstellingen in onze samenleving in stand en blijven dominante groepen aan de macht.

In actualiteitenprogramma’s zoals Pauw en RTL Late Night, worden bijvoorbeeld vaker mannen uitgenodigd als het gaat om hun deskundigheid dan vrouwen. Dit voorbeeld laat zien, dat de media de bestaande machtsverhoudingen in onze samenleving in stand houden. Het beeld dat namelijk – bewust of onbewust – door deze programma’s geschetst wordt is, dat mannen deskundiger zijn en vaker topfuncties bekleden dan vrouwen. Aangezien dit beeld vaak door de media geschetst wordt, zorgt dit ervoor dat deze ideologie door de samenleving wordt overgenomen. Op deze manier blijft het beeld hoe onze samenleving over mannen en vrouwen denkt alsmaar in stand gehouden, waardoor mensen blijven vinden dat mannen deskundiger zijn dan vrouwen. En zeg nou zelf… eigenlijk kan dit anno 2015 niet meer, toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s