Presenteren zonder zenuwen

Voor sommige mensen is presenteren a piece of cake en zijn ze ook niet zenuwachtig. Zelf vind ik presentaties geven niet het leukste wat er is, maar soms moet het nu eenmaal. Ook mijn scriptie, die ik gelukkig gehaald heb, moet ik onderbouwen aan de hand van een presentatie. Hieronder zijn een paar tips te lezen die mij helpen om minder zenuwachtig te zijn tijdens een presentatie.

Het is echt zo: een goede voorbereiding helpt tegen angst. Hoe je je voorbereidt is voor iedereen anders. Je kan de tekst helemaal uitschrijven of alleen steekwoorden noteren. Ook is het handig om van te voren te oefenen met proefpubliek. Zij kunnen aangeven wat onduidelijk is, of kunnen moeilijke vragen stellen die tijdens de presentatie ook gesteld kunnen worden. Een goede voorbereiding is natuurlijk geen garantie voor minder zenuwen tijdens de presentatie zelf, maar het zorgt er wel voor dat je je minder zorgen hoeft te maken.

Vlak voor je de presentatie gaat geven, is het verstandig om je even af te zonderen. Luister muziek, loop een rondje, drink of eet nog iets vlak van te voren. Laat je vooral op het laatste moment niet afleiden door anderen. Blijf bij het verhaal wat je wil vertellen.

Voor mij helpt het om tijdens een presentatie een pen in mijn hand te houden. Je hoeft de pen niet per se ergens voor te gebruiken, het gaat erom dat je weet waar je je handen moet houden.

Morgen heb ik de presentatie over mijn scriptie, so wish me luck.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nuria schreef:

    Presenteren vind ik een drama, hopelijk met deze tips ben ik minder zenuwachtig!

    1. susannelooij schreef:

      Ja, hopelijk heb je hier iets aan tijdens een volgende presentatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s