Stage lopen na je studie: ja of nee?

Nu het einde van mijn opleiding steeds meer in zicht komt, denk ik natuurlijk na over wat ik hierna ga doen. Beginnen aan een andere studie, werk zoeken of (onbetaald) stage gaan lopen om werkervaring op te doen? Officieel mag dit laatste niet, omdat bedrijven afgestudeerden minstens het minimumloon moeten betalen, maar toch rukt de ‘professionele’ stagiaire op. Op zich is stagelopen een slimme zet, mits het stagebedrijf serieus in je wil investeren en je niet alleen maar ziet als een goedkope kracht.

Het belangrijkste is dat je na je studie iets doet waar je wat aan hebt. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, ervaring opdoen in het buitenland, een carrièrestap bij je bijbaan of een extra stage lopen. Werkgevers houden van mensen die zelf initiatief nemen en bewuste carrièrestappen maken.

Maar onbetaald stagelopen is niet altijd verstandig. Het stagebedrijf wil jou hebben omdat je iets toevoegt, zeker als je een relevante opleiding hebt afgerond. Hiervoor moet je betaald worden, ook al is het niet de hoofdprijs. Als jij een werkgever helemaal niets kost, zal hij je ook niet goed begeleiden omdat hij toch niets te verliezen heeft. Kost je hem geld in de vorm van een stagevergoeding, dan wil hij het maximale uit je halen en dat is precies wat je nodig hebt.

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. lisadoolaard schreef:

    Een andere optie is natuurlijk ook een traineeship. Wellicht iets voor jou?

    1. susannelooij schreef:

      Ja, dat is zeker een goede tip om over na te denken als ik straks klaar ben met studeren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s