Social media: een betrouwbare bron?

Door het internet is er de afgelopen jaren veel veranderd in de journalistieke wereld. Niet alleen door het internet, maar ook door socialmediakanalen en blogs die hierdoor ontstonden. Als er een gebeurtenis plaatsvindt, verwacht iedereen dat alle media hier meteen over schrijven. Alles moet snel geplaatst worden en dit heeft consequenties voor de kwaliteit van de berichten.

Als er een ernstig voorval plaatsvindt, zijn er mensen aanwezig die hierover foto’s en berichten op internet plaatsen. Zo denkt al snel iedereen te weten wat er aan de hand is en wie de dader is. Op socialmediakanalen worden allemaal geruchten en wordt verschillende informatie geplaatst. Mensen verwachten dat ‘traditionele media’ hier ook meteen berichtgeving over doen, omdat er al veel op internet over te lezen is. Soms nemen media, omdat alles zo snel mogelijk geplaatst moet worden, foute informatie over van alle geruchten die op internet circuleren.

Journalisten moeten, ondanks dat iedereen verwacht dat alle berichten steeds sneller gepubliceerd worden, de kwaliteit van de berichten voorop zetten. Het overnemen van berichten van verschillende socialmediakanalen is niet erg, zolang de journalist deze informatie maar goed blijft verifiëren. Social media hoeft niet gezien te worden als iets slechts, maar kan ook aanvulling geven aan de journalistiek, mits de informatie goed wordt overgenomen. Op deze manier wordt de kwaliteit van verschillende media en journalisten in de toekomst alleen maar beter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s