Heb ik last van socialbesitas?

Het is een nieuw fenomeen van de afgelopen maanden: Socialbesitas. Verslaafd zijn aan alle socialmediakanalen en de hele dag controleren of je al nieuwe berichten hebt, of je vrienden je berichten op Facebook en Instagram ‘liken’ en of je tweet is ge-retweet. Een paar weken geleden had ik hier nog geen last van. Ik keek één keer per dag op Facebook en Instagram en scrolde twee keer per week door mijn timeline van Twitter. Maar… sinds 1 september, sinds ik bonuspunten krijg voor een tentamen over social media, kijk ik vijf keer per dag – VIJF KEER PER DAG – op Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr, LinkedIn, Pinterest en vooral Klout.

Je zult je vast afvragen waarom ik vooral op Klout kijk. Ik kan voor het tentamen alle bonuspunten verdienen als ik een Klout Score van 60 of hoger heb. Voor mensen die de website Klout nog niet kennen: via Klout kun je al je socialmediakanalen aan elkaar koppelen. Er wordt gekeken hoeveel volgers je hebt en hoeveel mensen reageren op jouw berichten. Kort gezegd: wat is jouw invloed op social media? Hoe hoger je invloed, hoe hoger je Klout Score. Mijn Klout Score is op dit moment 62, dus ik hoop dat ik deze score kan behouden, zodat ik alle bonuspunten bij het tentamen krijg.

Het nieuwste boek van Dave Eggers, De Cirkel, gaat over een gelijknamig fictief bedrijf, dat een mix is van Facebook, Google en Twitter. De auteur veegt de vloer aan met de verslaving van alles wat digitaal is. Wellicht helpt dit boek om straks in november, als het tentamen achter de rug is, van de socialbesitas af te komen. 1 ding is zeker: ik zal nooit meer zo veel tijd besteden aan social media dan dat ik nu doe. Er gaat gewoon té veel tijd in zitten!

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lisadoolaard schreef:

  Ik denk dat veel communicatie studenten last hebben van dit kwaaltje!

 2. Sietske schreef:

  Ik kijk echt belachelijk veel op facebook en post ook best aardig haha! Wanneer zou je echt verslaafd zijn?

  1. susannelooij schreef:

   Als je een dag geen bereik hebt en afkickverschijnselen krijgt?

 3. Lorraine schreef:

  Haha ik kijk echt elk uur op social media! Wist niet dat er een woord voor was!

 4. Nuria schreef:

  Ik weet wel zeker dat ik last heb van socialbesitas! Kijk zo vaak op facebook! Wel een apart woord socialbesitas!

  1. Susanne Looij schreef:

   Ja klopt, maar het is natuurlijk ook een verslaving. Sommigen gaan er zelfs voor naar een verslavingskliniek… gaat een beetje ver als je het mij vraagt.

   1. Nuria schreef:

    Gelukkig is de verslaving van facebook niet zo erg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s