Maakt imperfect zijn gelukkiger?

Oké, ik geef het toe: ik ben een perfectionist. Bij alle opdrachten die ik maak wil ik dat deze er perfect uitzien en dat er geen fouten in staan. Maar, hier gaat veel – soms onnodige – tijd in zitten. Brené Brown, schrijfster en onderzoekster, laat weten dat een imperfect leven je veel gelukkiger maakt. Maar… hoe zorg je ervoor dat je minder perfectionistisch wordt? Of beter gezegd: hoe zorg ik daarvoor?

Brené Brown beschrijft in haar laatste boek De moed van Imperfectie tien manieren om ervoor te zorgen dat je van een perfectionist naar een imperfect leven gaat. Dit moet er ook voor zorgen dat je een relaxter en gelukkiger leven krijgt. Ik vraag mezelf af of dit echt zo werkt. Sommige mensen krijgen nu eenmaal een goed gevoel bij hun perfectionistische leven. Gelukkig ben ik niet met alles in het leven perfectionistisch en is dit niet iets wat mijn leven beheerst. Ik moet soms gewoon niet te kritisch mijn werk reflecteren.

Wel vind ik dat sommige mensen zich minder moeten schamen en niet alleen perfect voor anderen willen zijn. Als andere mensen je niet accepteren om wie je bent, dan ligt dat niet aan jezelf. Je moet honderd procent jezelf zijn en je imperfecties kunnen delen. Dit is niet iets wat je in no-time voor elkaar hebt, maar als het je wel lukt krijg je er een goed gevoel van eigenwaarde voor terug.

Brené Brown’s boek De moed van Imperfectie heb ik meteen besteld. Ik ben nieuwsgierig geworden naar alle tips die ze geeft en benieuwd of het mij ook gaat lukken om soms iets minder perfectionistisch te zijn.

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lisadoolaard schreef:

  Misschien helpt een lesje yoga of mediteren? Lekker loslaten en helemaal zen!

  1. susannelooij schreef:

   Is inderdaad een goede tip! Sporten helpt ook goed tijdens drukke periodes!

 2. Nuria schreef:

  Nou gelukkig ben ik dan niet zo perfectionistisch denk ik dan=)!

 3. manonlouwers schreef:

  En… Hoe is het boek?

  1. Susanne Looij schreef:

   Het is een goed boek, zeker aan te raden! Maar ik vind dat ze soms wel te veel de nadruk legt op dat een perfectionist een ongelukkig leven heeft.

   1. manonlouwers schreef:

    Hmm en zo ongelukkig zijn wij helemaal niet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s