Plannen om te plannen

Voor mij is een planning heel normaal. Ik plan eigenlijk alles; wanneer ik moet werken, wanneer ik leer voor m’n tentamens en zelfs wanneer ik een nieuw bericht schrijf voor mijn blog. Ik maak dagplanningen, weekplanningen en soms maandplanningen. Dat laatste doe ik alleen als ik voor een tentamen moet leren. Voor mij werkt een planning erg goed. Alles staat overzichtelijk, ik weet precies wanneer ik iets moet doen en wat er de volgende dag moet gebeuren. Iemand zei een keer tegen mij: ‘jij bent soms aan het plannen om te plannen’. Tja… ik kan gewoon niet meer zonder mijn planningen!

Een mooie planning maken is natuurlijk niet genoeg. Je aan de planning houden is vaak nog wel het moeilijkst. Soms komt er iets anders tussendoor of besteed ik meer tijd aan iets dan dat ik van te voren had bedacht. Ik plan vaak meer tijd voor iets in dan dat ik in werkelijkheid nodig heb. Zo kan ik die dag ook nog leuke dingen doen als ik eerder klaar ben dan dat ik gepland had. Soms maak ik mijn planning op de computer en soms schrijf ik hem met de hand. Ik begin altijd met het maken van een planning met de dag van de deadline of de dag wanneer het tentamen is. Vanaf die dag werk ik terug en kijk ik hoeveel tijd ik nog heb, maar ook hoeveel tijd ik nodig denk te hebben.

Plan vooral niet té veel op een dag. Je moet ook pauzes voor jezelf inplannen en daarnaast  leuke dingen doen om even ergens anders aan te denken. Zelf vind ik het heerlijk om in de ochtend of avond naar de sportschool te gaan en dan even niet aan het tentamen of de deadline van een opdracht te denken.

Een planning werkt niet voor iedereen, maar voor mij werken ze wel. Het is toch heerlijk om een taak af te vinken als je er klaar mee bent!

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Josephine Brandwacht schreef:

    Het is knap als je een goede planning kan maken, waar je je nog aan houdt ook. Dat laatste heb ik vaak iets meer moeite mee.

  2. Zelfdiscipline kan inderdaad worden getraind – een haalbare planning is daarbij het ideale wapen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s